Enkel- en voetklachten
Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen
herstellen van jouw enkel- en voetklachten.
Enkel- en voetklachten
Het ontstaan van enkelklachten
Een enkelklacht kan acuut ontstaan na een trauma zoals een val, maar kan ook geleidelijk en zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak ontstaan. We zetten een aantal ontstaanswijzen op een rij en wat fysiotherapie hierbij kan betekenen. Pijnklachten van de enkel kunnen afhankelijk van de blessure of aandoening verschillen per individu in intensiteit. Wel zijn er typische pijnklachten die kenmerkend zijn en die per aandoening worden toegelicht.
Acute klachten aan enkel
Tijdens bijvoorbeeld het sporten kunnen de spieren van de voet en enkel geblesseerd raken. Een scherpe, stekende pijnscheut is kenmerkend voor een acute klacht. Bij een abrupte beweging kan een spier of pees overbelast raken en kan een verrekking of scheur ontstaan. In de meeste gevallen is er sprake van bandletsel. Het klinische beeld kan door de fysiotherapeut bevestigd worden, bij ernstige trauma’s zal dit worden vastgesteld door een specialist. Aanvullend zal fysiotherapie nodig zijn om te werken aan het herstel na een eventuele operatie.
Spier- of peesblessure
In de ernstige gevallen bij bandletsel, een spierscheur of een peesblessure zal de bewegingsuitslag bij het bewegen beperkt zijn en zal het lopen pijnlijk zijn. Het aanspannen van de aangedane spier of pees zal de pijn verergeren en er zal (plaatselijk) vocht kunnen ontstaan. Bij een ruptuur zal een deuk of oneffenheid voelbaar zijn in de spier. Door middel van echodiagnostiek kan worden bekeken hoe groot de mate en ernst van de ruptuur is.
Kijk voor meer informatie over echodiagnostiek op www.shockwaveveldhoven.nl
Behandeling: Bij een ruptuur of een andere vorm van een acute blessure kan worden getapet met medical taping. Daarnaast worden adviezen doorgenomen en word je begeleidt bij het hervatten van (sport)activiteiten. Deze begeleiding bestaan hoofdzakelijk uit oefentherapie en in de laatste herstelfase het oprekken van de aangedane spier (indien nodig.) Een andere mogelijkheid is het inzetten van shockwave om het herstel te bevorderen. Shockwave wordt op beide locaties bij Cardo Healthcare toegepast.
Subacuut of chronische klachten
Bij het optreden van vage klachten die niet continu aanwezig zijn kan er sprake zijn van een overbelasting van spier of peesweefsel. In sommige gevallen kan ook de peesplaat van de voet gaan ontsteken. Deze klachten komen vaak voor rond de hak of onder de voet. Typerend aan deze klachten zijn problemen met lopen en dan met name de eerste stappen.
Slijtageklachten of artrose
Door deze klachten worden activiteiten beperkt, zoals sporten, werk, maar ook de dagelijkse handelingen zoals aankleden en zelfverzorging. De meest voorkomende klachten bij slijtage van de heup zijn:
- Pijn rond de enkel die verergeren bij belasting zoals lopen, traplopen
- Nachtelijke pijn
- Verstijving van de enkel en verlies van beweeglijkheid. Vooral startstijfheid is een bekende klacht.
- Krachtsverlies door verzwakking van de spieren rond het enkel.
Standsafwijkingen:
Onze podotherapeut zal worden ingeschakeld indien er een aanwijzing is vanuit het lichamelijk onderzoek dat door de fysiotherapeut wordt gedaan. De podotherapeut zal verder onderzoeken of er sprake is van een standsafwijking vanuit de voeten en/of het enkelgewricht. Een dergelijke afwijking kan negatieve gevolgen hebben voor de belasting van het enkelgewricht. Een gerichte zolenbehandeling kan hierbij de klachten aanzienlijk verminderen. Gerichte loopscholing tijdens de oefentherapie bij je fysiotherapeut zal nadien aan de orde komen. Klik op Podotherapie om te lezen wat de podotherapeut allemaal voor je kan betekenen en bij welke klachten je bij hem terecht kan.
Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak in Veldhoven of Waalre!
WIL JE MEER WETEN?
Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!
“Uw gezondheid is onze passie”