Knieklachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw knieklachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Knieklachten

De knie is een gewricht dat ongemerkt veel wordt belast tijdens onze dagelijkse activiteiten zoals lopen, traplopen en knielen. Maar ook bij veel sportactiviteiten belasten het kniegewricht, denk aan de squats, lunges en alle andere oefeningen waar je je benen bij belast. Daarom kan het ontzettend vervelend zijn als er sprake is van een (pijn)klacht waarbij je de knie niet volledig kunt gebruiken. Een beperking heeft vaak op lange termijn grotere gevolgen en kan zorgen voor aanpassingen waardoor andere gewrichten en spieren harder moeten werken en overbelast kunnen raken. Denk hierbij aan een afwijkend looppatroon omdat het strekken van de knie te pijnlijk is geworden.

We onderscheiden voor het gemak de klachten in de acute en chronische klachten, waarbij de meest voorkomende klachten worden beschreven. Daarbij wordt toegelicht wat wij binnen onze paramedische dienst daarin kunnen betekenen. Staat je klacht er niet bij? Neem dan contact op met een van onze fysiotherapeuten, klik hier om in contact te komen.

Acute knieklachten

Binnen (sportgerelateerde) blessures zien we in de acute fase vooral veel vochttoename, bewegingsbeperkingen bij het buigen en strekken van het gewricht en pijn bij belasten. De meest voorkomende structuren die zijn aangedaan zijn de zogenaamde meniscus die dienen als schokbreker, de voorste en achterste kruisbanden, de slijmbeurzen en de gewrichtsbanden. Als de knie verdraaid is en pijn geeft, hoeft dit niet te betekenen dat bijvoorbeeld de meniscus beschadigd is. In meer dan 90% van de gevallen is er sprake van een verstuiking van de knie.

Bij een fors trauma zien we dat ook het gewrichtskapsel beschadigd raakt. In deze fase is rust, pijnstilling en op advies van de huisarts of specialist pijnmedicatie of ontstekingsremmende middelen. In een acuut geval zal advies worden gegeven m.b.t. belasten en loopscholing geven met elleboogkrukken zodat de knie optimaal kan rusten. Maar ook het tapen van de knie zijn interventies die in deze fase van toepassing kunnen zijn.
Na de intake bij onze fysiotherapeut zal indien nodig worden doorverwezen. Dit kan zijn naar jouw huisarts of een advies geven met een verslag voor de specialist, zoals een orthopeed.

Als het aanvullend diagnostisch onderzoek is afgerond zal in samenspraak met jouw therapeut een gericht behandelplan worden opgezet om te werken aan het herstel. Oefentherapie, “hands on” technieken zoals rekken van spieren en shockwave zijn een aantal methodieken die hierbij van toepassing kunnen zijn. Kijk op ShockwaveVeldhoven.nl voor meer informatie hierover.

Onderstaand zijn de meest voorkomende knieklachten.
Als je je herkent in een van deze klachtenpatronen, kun je vrijblijvend een afspraak maken met een van onze fysiotherapeuten. Na het vaststellen van de ernst van een letsel kan een gepast behandelplan worden opgesteld voor de revalidatie periode, zowel in het geval na een operatie als bij een conservatief beleid, dus zonder ingreep.

Meniscus

In de knie bevinden zich twee sinaasappelschijfvormige stukjes kraakbeen; de menisci. Er bevindt zich één aan de buitenzijde en één aan de binnenzijde van knie. Ze geven het gewricht stabiliteit en zorgen ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt.

Voorste kruisband

Een kruisbandletsel ontstaat vaak na een traumatische gebeurtenis en er wordt direct pijn gevoeld. Daarnaast zwelt de knie direct op en kan niet volledig belast worden. Een bijkomstigheid is dat mensen onzeker worden bij het gebruik van de knie en bij het sporten. De knie is door het missen van de voorste kruisband onstabiel waardoor slijtageklachten kunnen ontstaan. Dit kan voor een groot deel worden opgevangen door gerichte oefentherapie. In het geval van een reconstructie zal ook daarbij gerichte oefentherapie en begeleiding nodig zijn om de knie weer optimaal te kunnen laten functioneren.

Collaterale banden

Omdat de knie is een scharniergewricht is tussen het bovenbeen en het onderbeen zijn er stevige banden nodig om het gewricht van stevigheid te voorzien. Er is een binnenste (mediale) en een buitenste (laterale) collaterale band die de knie stabiliseert tegen zijwaartse krachten.

Bij een zijwaartse kracht naar buiten kan een buitenste bandletsel ontstaan en bij een zijwaartse kracht naar binnen ontstaat een binnenste bandletsel. Afhankelijk van de ernst en ‘of de banden gescheurd zijn.Een scheur in een van de banden zal op dat moment zeer pijnlijk zijn en scherp van aard. indien de band helemaal afscheurt zal de pijn snel afnemen omdat het kapsel niet meer op rek staat. In beide gevallen zal de knie gaan opzwellen maar kan vaak wel nog worden belast. Medische beeldvorming zal nodig zijn om vast te stellen in hoeverre de banden opgerekt en of gescheurd zijn.

Klachten knieschijf

De knieschijf kan door verschillende redenen diverse knieklachten geven. Trap op-en af lopen kunnen pijnlijk zijn of irritatie geven, maar ook hurken of bepaalde oefeningen waarbij de knie buigt of strekt en zwaarder wordt belast, kunnen hierdoor worden beperkt. Belangrijk is dat deze klachten tijdig worden opgelost om slijtage van de knieschijf te voorkomen.

Peesaandoening van de Quadriceps

De quadriceps pees loopt vanaf het bovenbeen tot over het kniegewricht en zorgt voor de strekking van het gewricht. Daarnaast remt hij de buiging bij bv trap af lopen of hurken. Op deze pees komt veel trekkracht bij bv het maken van een sprong, vandaar dat er al snel gesproken wordt van een “springers knie” als deze pees aangedaan is. In de acute fase zal de aanhechting van de pees zeer gevoelig en pijnlijk zijn als er druk op komt. Het zitten op de knieën zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn. Het is bij deze klacht belangrijk dat er gekeken wordt naar de voeten. Een hol- of platvoet zal gevolgen hebben voor het ontstaan of het onderhouden van de klachten. Indien nodig zal je fysiotherapeut doorverwijzen naar de podotherapeut.

Chronische klachten

Artrose

Leeftijd gerelateerde klachten zoals artrose, kunnen ervoor zorgen dat een pijnklacht in het kniegewricht ontstaat. Deze slijtage van het gewricht en het kapsel zijn normale processen en geven niet bij iedereen dezelfde (pijn)klachten. Hierbij kunnen verschillende factoren een rol in spelen. Een verandering in het functioneren van de heup kan de knie bijvoorbeeld ook negatief beïnvloeden, zeker als er al sprake is van slijtage. Het is dus bij slijtageklachten van belang om niet alleen de interventie op de knie te richtten, maar ook te kijken naar de hele bewegingsketen waaronder de lage rug, het heupgewricht, de voeten en enkels.

Standsafwijkingen

Onze podotherapeut zal worden ingeschakeld indien er een aanwijzing is vanuit het lichamelijk onderzoek dat door de fysiotherapeut wordt gedaan. De podotherapeut zal dan verder onderzoeken of er sprake is van een standsafwijking vanuit de voeten en/of het enkelgewricht. Een dergelijke afwijking kan negatieve gevolgen hebben voor de belasting van het kniegewricht. Een gerichte zolenbehandeling kan hierbij de klachten aanzienlijk verminderen. Gerichte loopscholing tijdens de oefentherapie bij je fysiotherapeut zal nadien aan de orde komen. Klik op Podotherapie om te lezen wat de podotherapeut allemaal voor je kan betekenen en bij welke klachten je bij hem terecht kan.

Pre- en post operatieve oefentherapie

Voor zowel pre- en post operatieve oefentherapie kunt u bij ons terecht, onze fysiotherapeuten begeleiden het gehele proces van voor en na de operatie.

Preoperatief

Indien er zodanige slijtage aanwezig is waardoor het gewricht (deels) moet worden vervangen is het van belang om met je fysiotherapeut de behandelmogelijkheden te bespreken. Onderzoek heeft aangetoond dat het trainen van de beenspieren voor de operatie ervoor zorgt dat het herstel vlotter en beter verloopt. Het oefenen met elleboogkrukken vormt een onderdeel van deze oefentherapie, zodat men veilig in en om huis kan lopen.

Postoperatief

Een week na de operatie is het wenselijk dat er gestart wordt met de fysiotherapie. Het monitoren van de beweging van het kniegewricht is in deze fase van belang. Daarnaast zal hel lopen worden bekeken en passende oefentherapie worden opgestart om de kracht van de beenspieren te verbeteren. De oefentherapie verloopt in fases met een geleidelijke opbouw gelet op het weefselherstel en wondgenezing.

 

Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak in Veldhoven of Waalre!

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”