Heupklachten

Onze therapeuten begeleiden en behandelen jou om zo goed mogelijk te kunnen herstellen van jouw heupklachten.

Blijf niet rondlopen met je klacht, maak nu een afspraak!

Heupklachten

De heup is net als de schouder, een kogelgewricht. Het heupgewricht bestaat uit de ronde kop van het bovenbeen, die contact maakt met de kom die gevormd wordt door de bekkenkam. Ondanks de grote bewegingsuitslagen is de heup een stabiel en sterk gewricht. De heup- kop en de kom zijn bekleed met kraakbeen, waarbij rondom de heupkom het labrum zit; een bindweefselstructuur dat zorgt voor extra diepte van de kom.

Ontstaan heupklachten

Een heupklacht kan acuut ontstaan na een trauma zoals een val, maar kan ook geleidelijk en zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak ontstaan. We zetten een aantal ontstaanswijzen hieronder op een rij en wat fysiotherapie hierbij kan betekenen. Pijnklachten van de heup kunnen afhankelijk van de blessure of aandoening verschillen per individu in intensiteit. Wel zijn er typische pijnklachten die kenmerkend zijn en die per aandoening worden toegelicht.

Acute heupklachten

Tijdens bijvoorbeeld het sporten kunnen de spieren van de heup geblesseerd raken. Een scherpe, stekende pijnscheut is kenmerkend voor een acute klacht. Bij een abrupte beweging kan een spier of pees overbelast raken en kan een verrekking of scheur ontstaan.

Spier- of peesblessure

In de ernstige gevallen bij een spierscheur of een peesblessure zal de bewegingsuitslag bij het bewegen beperkt zijn en zal het lopen pijnlijk zijn. Het aanspannen van de aangedane spier of pees zal de pijn verergeren en er zal (plaatselijk) vocht kunnen ontstaan. Bij een ruptuur zal een deuk of oneffenheid voelbaar zijn in de spier. Door middel van echodiagnostiek kan worden bekeken hoe groot de mate en ernst van de ruptuur is. Kijk voor meer informatie over echodiagnostiek op www.shockwaveveldhoven.nl

Behandeling: Bij een ruptuur of een andere vorm van een acute blessure kan worden getapet met medical taping. Daarnaast worden adviezen doorgenomen en word je begeleidt bij het hervatten van (sport)activiteiten. Deze begeleiding bestaat hoofdzakelijk uit oefentherapie en in de laatste herstelfase het oprekken van de aangedane spier (indien nodig.) Een andere mogelijkheid is het inzetten van shockwave om het herstel te bevorderen. Shockwave wordt op beide locaties bij Cardo Healthcare toegepast.

Subacuut of chronische klachten

Bij het optreden van vage klachten die niet continu aanwezig zijn kan er sprake zijn van een overbelasting van spier of peesweefsel. In sommige gevallen kan ook de slijmbeurs gaan ontsteken. Niet kunnen liggen op de heup bij bijvoorbeeld het slapen is vaak een bijkomend symptoom dat wijst op een slijmbeurs ontsteking.

Slijtageklachten of artrose

Door deze klachten worden activiteiten beperkt, zoals sporten, werk, maar ook de dagelijkse handelingen zoals aankleden en zelfverzorging. De meest voorkomende klachten bij slijtage van de heup zijn:

  • Pijn rond de heup die verergeren bij belasting zoals lopen, traplopen of het (maximaal) buigen of naar achteren strekken.
  • Nachtelijke pijn, vooral bij liggen op de aangedane heup.
  • Verstijving van de heup en verlies van beweeglijkheid. Vooral startstijfheid is een bekende klacht.
  • Krachtsverlies door verzwakking van de spieren rond het heupgewricht.

Nieuwe heup: pre- en post operatief

Pre operatief: Verschillende onderzoeken hebben bevestigd dat het pre operatief oefenen een gunstig effect heeft op het herstel na een heup operatie. Dit betekent dat sneller een normale functie van het heupgewricht wordt behaald en dat activiteiten weer eerder kunnen worden hervat. Het sterker maken van de heupspieren door krachttraining maar ook conditieverbetering zullen tijdens de oefentherapie aan de orde komen.

Trochantor major pijnsyndroom

Het trochanter major pijnsyndroom is een irritatie van de slijmbeurs, een met vloeistof gevulde zak die op de trochanter major ligt, een uitstulping aan de buitenkant van het heupbot (femur), het meest buitenste deel van de heup. De slijmbeurs werkt als kussen om de wrijving te verminderen tussen de buitenkant van het heupbot en de spieren, die aan het bot vastzitten. Het pijnsyndroom ontwikkelt zich als de buitenkant van de heup geïrriteerd raakt door herhaalde wrijving tegen de slijmbeurs. Deze herhaalde wrijving is te wijten aan een combinatie van spierzwakte en –stijfheid, waardoor wrijving aan de buitenkant van de heup toeneemt. Er zijn verschillende oorzaken die deze irritatie kunnen veroorzaken:

  • Stijfheid en/of verkleving van de iliotibiale band (een dikke bindweefselband die ontstaat uit een spier vanuit het bekken en langs de buitenkant van het been loopt tot aan de knie)
  • Spierstijfheid of spierzwakte van de heup
  • Afwijkingen in de heup- of knie of biomechanica (beweging)
  • Andere/nieuwe  sportactiviteiten en belastingen

Welke pijnklachten bij het major pijnsyndroom?

  • Gevoeligheid voor aanraking aan de buitenkant van de heup
  • Pijn bij liggen op de aangedane kant, niet kunnen slapen door deze pijn
  • Pijn in de heupregio die eerst scherp voelt, uiteindelijk meer zeurend van aard wordt en naar de zijkant van het been kan stralen
  • Toename van stijfheid in de heupregio
  • Pijn en stijfheid bij langdurig zitten, lopen (het ergst bij de eerste paar stappen) of hurken

Loopstoornissen

Klachten van instabiliteit van de heupspieren kunnen het looppatroon fors verstoren. Bij het steunen op de aangedane heup kan het voorkomen dat je door de heup heen “zakt” en je overhelt naar de niet- aangedane zijde. Ook het naar buiten zwaaien met het been is een aanpassing ten gevolge van de pijnklachten. Belangrijk is dat jouw fysiotherapeut dit looppatroon gaat corrigeren tijdens de oefentherapie, zodat de heup weer normaal wordt belast en spieren weer efficiënt worden gebruikt.

Afwijkingen in de heupgewricht

Er zijn verschillende aangeboren of congenitale afwijkingen waarbij fysiotherapie gewenst is. Dit kan zijn voor of na een chirurgische ingreep maar ook bij een conservatieve behandeling. Hierbij moet je denken aan het begeleiden bij oefeningen ter spierversterking, verbeteren van het looppatroon maar ook hands on technieken ter verbetering van de mobiliteit van het omliggende weefsel kan worden toegepast. Hieronder een opsomming van afwijkingen die het vaakst voorkomen:

  • Heupdysplasie
  • Heupimpingement
  • Heupluxatie
  • Labrumletsels

Blijf niet rondlopen met je klacht en maak een afspraak in Veldhoven of Waalre!

WIL JE MEER WETEN?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel, WhatsApp of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

“Uw gezondheid is onze passie”